Basenji

Hva er en basenji?

En basenji er en høybent og elegant hund, opprinnelig en urgammel sentralafrikansk rase. Også kalt kongohund, kongoterrier, snakkehund  og med kallenavn “lydløs hund” De sistnevnte kommer fra at en basenji ikke kan bjeffe, men kan “snakke” i form av små lyder, med et vokabular som langt overgår de fleste andre hunderaser. Og den kan ule, basenji produserer en uvanlig jodle-lignende lyd som kalles en «baroo».

Basenji er blant de eldste hunderasene i verden, men etablert som egen hunderase i England først på starten av 1900-tallet. Kom til Norge først i 1953. Navnet Basenji betyr «liten vill ting fra bushen».

En basenji er  leken, kvikk og livlig, men gjerne svært så selvstendig og egenrådig. Den er lojal, hengiven og kjælen overfor familien, men kan være reservert ovenfor fremmede.

Basenjin är ett linjeskönt ögongodis!

Helena Strömbert - Svensk oppdretter Faraoland

Opprinnelse og historie

Basenji er en  av verdens eldste hunderaser, som trolig er mer enn 4000 år gammel. Det er gjort funn og tegninger på hulemalerier fra det gamle Egypt, som ligner veldig på det vi i dag kjenner som basenji hund. Historikere mener at basenji ble brakt til Sentral-Afrika som gaver til faraoene og har levd med stammene her i tusenvis av år. Der ble den brukt til jakt, ofte i flokk for å jage byttet i feller. En basenji bruker alle sanser aktivt i jakten, dens utrolige hørsel og luktesans brukes aktivt hele tiden, sammen med synet. Den løper veldig hurtig, og skifter retning kjappere enn de fleste andre raser.

Basenjien ble oppdaget av en botaniker ved navn Schweinfurth på slutten av 1800-tallet, han fikk se denne underlige jakthunden hos pygméene og kalte den “Kongoterrier”. Tidlig på 1900-tallet ble det importert hunder til USA og Europa. Avl av basenji ble startet i England og på slutten av 1930-tallet hunden etablert som egen hunderase, derfor regnes Storbritania som hjemlandet til rasen basenji.

Til Norge kom rasen først på starten av 1950-tallet og er i dag etablert i store deler av verden. Fortsatt lever den som både vill og tam jakthund i Afrika og har høy status blant jegerne.

Adferd og gemytt

Basenji er en stolt og grasiøs rase med mye personlighet, men er  gjerne litt reservert. Det er en våken og intelligent rase. Den er også meget selvstendig og kan virke mindre hengiven enn de fleste andre hunder. Basenji er et typisk flokkdyr, og når du lærer den å kjenne så oppdager du fort at en basenji er veldig hengiven og knyttet til sin eier og familie. Men gjerne reservert overfor ukjente mennesker og andre hunder. Den tar gjerne kontakt når den selv vil og liker ta initiativet selv. Lar du den styre tempoet selv, behandler den med respekt og verdighet, så får du det samme i retur og en særdeles god venn.
Basenji er nok også den eneste hunderasen jeg vet om som har så god dose selvtillit at den stirrer deg rett inn i øynene, og viker ikke.

Rasen er kjent for sine morsomme/rampete påfunn, det går ikke en dag uten at du må trekke på smilebåndet. En basenji trenger sin del av både fysisk og intellektuell aktivitet, er glad i turer og vil helst være med der det skjer.

Basenji betyr på swahili “noe vilt/usivilisert fra bushen”, noe som er en ganske morsom beskrivelse. Basenji er jo en egenrådig og litt sta rase.Så enten så faller du for rasen med sine sære preg, ellers så gjør du det ikke. Basenji er en stolt rase og den lærer rask, det kommer bare ann på om den vil høre på deg. Ofte blir rasen oppfattet som vanskelig å lære, men det er mer viljen det står på.

En basenji er en hund som er glad i varme, og liker dårlig å bli våt og skitten. Den er meget renslig, har mye til felles med katten ved at den steller pelsen og holder seg ren. Slikker seg fort ren og tørr.

Liker seg best på varme steder i huset, gjerne på et godt teppe og litt behagelig rundt seg. Og aller helst midt i solen, hvis den kan finne en solstråle så er hundelivet på topp.

Basenjien krever en konsekvent hånd da den til tider kan være utspekulert og sta. Særlig hannhundene har behov for å markere styrke. Det er svært viktig at eieren fra første stund setter grenser for valpen, men på en positiv måte. Omgang med andre hunder er viktig, og like viktig er det at sosialiseringsprosessen blir en positiv opplevelse for hunden. Selv om basenjien er en forholdsvis liten hund må den ha tilstrekkelig med mosjon.

Eksteriør (kropp, pels og farge)

Basenji er en atletisk,  lettbygget og elegant hund, klassifisert som spisshund. Med kort pels, rynker i pannen, stående ører og krøllet hale. Basenjien skal gi inntrykk av en hund med gaselle liknende eleganse.

Den finnes i disse fargene: rød/hvit, sort/hvit, brindel og tricolor. Det er noen kriterier for hvordan rasen skal se ut, hvitt bryst, hvitt på poter, hvit halespiss. Det kan også være hvit krage, hvit bliss og lengre hvite sokker på beina. Det skal være små og mørkebrune mandelsformede øyne og godt med rynker i pannen. stående små ører og godt krøllet hale.  

Idealstørrelse og vekt, tispe: høyde 40 cm og vekt 9,5 kg / hannhund: høyde 43 cm og vekt 11 kg

Rasestandard (FCI #43)

FCI’s Offisielle rasebeskrivelse

thumbnail of Basenji-FCI-043

Karakteristikk

Rasen basenji har kanskje spesielt to trekk som skiller den fra andre raser, tispene har løpetid kun en gang i året, stort sett sent på høst. Derfor fødes de fleste valper i desember. Det andre som skiller basenji fra andre hunderaser er at den bjeffer ikke, men ikke tro at den er taus for det. Den har et stort register av lyder, hvis den vil. Den kan knurre, snerre og klynke. Og den helt unike egenskapen for rasen, en slags jodling og en uling som den kan bruke i forhold til hva den vil uttrykke.

En basenji er meget renslig, og passer selv å holde sin pels tørr og ren. Med sin korte pels røyter den veldig lite og pelsen har ingen ingen underull. Denne kombinasjonen gjør også sitt til at en basenji ikke ”lukter hund” slik de fleste andre raser.

Med den type pels en basenji har nevnes den ofte også i sammenheng med allergivennlig hunderaser. Noen raser betegnes som allergivennlig av noen, men dette støttes ikke av forskningen. Helt allergivennlige hunderaser finnes vel ikke. Hundeallergi heter egentlig pelsdyrallergi og er som regel rettet mot alle arter pelsdyr. Men nettopp på grunn av sin korte pels kan basenji oppleves å være allergivennlig for noen. Husk at dette er helt individuelt, og ved allergi så anbefales det å oppsøke oppdrettere av en slik hunderase. Hør gjerne om du kan besøke de og se hvordan man reagerer.

(Kilde: Wikipedia, SBS, NBK, NKK)